Ontwikkeling kindervoetjes

Kindervoetjes kunnen niet vergeleken worden met volwassen voeten, ze volgen hun eigen ontwikkeling. Hoe ze dat doen, lees je hier.

Normale groei van kindervoeten
 
0-2 jaar

Na de geboorte van je baby zijn niet alle botstructuren in de voet (volledig) ontwikkeld. De botten bestaan nog voor een groot deel uit kraakbeen. Onder de voetjes zit een dik vetkussen waardoor de voetjes vaak een platte vorm hebben. Dat vetkussen verdwijnt in de loop van de eerste levensjaren en pas dan wordt de voetboog langzaam zichtbaar. Ook de voet- en beenspieren werken nog niet optimaal. Door het trappelen met de beentjes,  oefent je baby deze spieren. Ergens tussen de leeftijd van 10 en 18 maanden, zet je kindje de eerste stapjes. Dit proces mag je niet forceren. Je kindje gaat pas stappen wanneer de voetjes klaar zijn om het eigen gewicht te dragen. De beentjes van je baby hebben een O-stand, wat het voortbewegen makkelijker maakt. Vanaf 1,5 jaar zijn de benen van uw kind ongeveer recht. Het lopen wordt dan ook steeds zekerder.


2-6 jaar

Tussen de leeftijd van 2 en 3 jaar gaan de benen van je kind van O- naar X-stand. Vaak hebben ze dan ook naar binnenvallende enkels/platvoeten. Maar dat is op deze leeftijd dus volkomen normaal en geen reden tot bezorgdheid. Vanaf de leeftijd van 5 jaar groeien de benen en voeten steeds rechter en vermindert ook de X-stand.


6-8 jaar

De stand van de X-benen herstelt zich. De voeten en benen van je kind komen recht te staan. Rond deze leeftijd ontwikkelt zich ook een normale voetboog. Platvoeten verdwijnen. Tot de leeftijd van 6-8 jaar is er doorgaans dus geen reden om ongerust te zijn als de stand de voetjes nog wat afwijkt van het gebruikelijke.
 

Wanneer schakel je best wel professionele hulp in?

Je hoeft dus niet meteen ongerust te zijn. Maar het is wel belangrijk dat je er aandacht aan besteedt.
Wanneer je kind vaak klaagt over hielpijn of pijn aan de benen, op de tenen loopt, een afwijkend, krom teentje heeft of  snel vermoeid is bij het wandelen, is het wel aangeraden van eens langs te lopen bij een professional.

Twijfel je? Heb je vragen? Contacteer ons gerust. Wij werken samen met een podoloog die je ongetwijfeld verder kan helpen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de Hippeschoentjes nieuwsbrief en ontvang de leukste promoties en acties in je mailbox

Ik ben reeds klant

Ik ben nieuw en maak een account aan